+359 886 899 979 info@espaceparket.com

Полезна информация

Всичко за Л.П.Н. (ламинирана подова настилка), известен още като "ламиниран паркет" или просто "ламинат"

ЛАМИНАТ

Кратка информация
Поддръжка и живот
Предимства
Монтаж

Ламинираната подова настилка (ЛПН) е тип настилка, която в основата си е изградена от пресовани дървесни частици (ПДЧ) или от пресовани дървесни влакна (ХДФ). Ламинатите съдържат в себе си голям процент дървесина (60-90%), а повечето модели се състоят от четири повърхностни слоя: горен (износоустойчив) – осигурява защита от нараняване, изхабяване и замърсяване; под него е разположен фин втори слой с принтирано изображение, който е носител на визуалните цветове и десени; третият е основният и най-дебел слой – състои се от дървесни частици или влакна с голяма плътност, осигуряващи здравина, твърдост и изолация; най-отдолу се намира тънък запечатващ слой, който защитава и импрегнира дървесната основа. Цялостната дебелина на ламинирания паркет варира в границите 6-12 мм., а най-популярни у нас са моделите с 8-10 мм. С нарастването на дебелината нарастват топло- и шумоизолационните качества на ламинирания паркет. ЛПН може да се монтира и използва при наличие на подови отоплителни системи.

Според класа на износоустойчивост ламинатите се делят на няколко основни категории, най-популярни сред които са: AC3, AC4, AC5.

AC3

Предназначен за натоварено домашно ползване или слабо натоварено обществено ползване (кантори, ателиета).

AC4

Предназначен за натоварено домашно ползване или средно натоварено обществено ползване (офиси, козметични салони).

AC5

Предназначен за натоварено домашно ползване или силно натоварено обществено ползване (зали, магазини).

Заедно с класа на подовата настилка се променя и нейната предполагаема трайност. Доказан факт е, че един добре поддрържан под от ламиниран паркет с удачно подбран клас на износоустойчивост разполага с поне 10 години живот, а често и повече.

Ламинираният паркет е една от най-лесните за поддръжка настилки. За ежедневно почистване е достатъчно да забършете пода със суха кърпа. В зависимост от Вашите желания или навици може да използвате метли, прахосмукачки и/или добре изцедени мопове. Стремете се да не поливате прекомерно настилката с вода и забърсвайте своевременно течностите върху нейната повърхност. Избягвайте парочистачките. Ако мислите, че е нужно, ламинираната подова настилка може да бъде почиствана ежемесечно със специализирани препарати за дърво или дървесни повърхности.

Ламинираният паркет е практичен избор както за Вашия дом или офис, така и за всякакви обществени помещения. Предвид огромния избор от предлагани декори и съотношението цена/качество, не е чудно, че ламинатът е предпочитана подова настилка в България.

• Комфорт и увереност при всяко движение – с боси крака, с чехли или с обувки.
• Подходящи за комбиниране с всякакви подови отопления или шумоизолиращи системи.
• Висока устойчивост на механични наранявания и удари.
• Елементарно ежедневно почистване с изцеден моп или прахосмукачка.
• Добра резистентност към влага в сравнение с други дървесни настилки.
• Огромен избор от декори, цветове и десени, както класически, така и екстравагантни.
• Множество екстри, например V-образни фаски, релефна повърхност, парафинирани сглобки.
• Сравнително евтини и достъпни, подходящи за всеки дом, офис или магазин.
• Бърз и ненатоварващ монтаж, особено от ръцете на нашите специалисти.
• Множество класове на износоустойчивост и дебелини, правещи Л.П.Н. универсално решение.

Съвременните ламинирани паркети са предвидени за монтаж без лепене или коване. Отделните плоскости (ламели) разполагат с т.нар. „Клик“ система. Тя представлява контра по протежение на сглобката при дългата и/или късата страна, която застопорява всяка следваща ламела към предишната и към тези непосредствено около нея. Така отделните елементи се фиксират механично един към друг. Клик системата има множество предимства, сред които бърз и качествен монтаж без излишни консумативи; възможност за демонтаж и подмяна на отделни ламели; повтаряемост на захващането.

Еспейс Паркет предлага безплатен монтаж на ЛПН в рамките на град София при закупуване на квадратури над 10 м2.

Всичко за масивите

МАСИВЕН ПАРКЕТ

Кратка информация
Поддръжка и живот
Предимства
Монтаж

Масивният паркет е първокласна подова настилка за постигане на домашен уют и изящна визия. Представлява продукт от твърда дървесина, обособен на дъски (паркетини) от подходящ за подово полагане дървесен материал. Най-разпространеният в света паркет е дъбовият. Освен дъб, в България са популярни настилките от череша, акация, ясен, бук, орех, чам. Масивният паркет се подбира и извлича от късове дървесина, които се изсушават добре, преди да бъдат нарязани на дъски. В зависимост от желания вид, дървесината се разделя по дължина или напряко, след което се форматира до необходимия размер. При масивния паркет цената на настилката расте с увеличаването на качеството и размера на продукцията. При паркети от еднакъв тип и сходна дървесина, по-едрият размер по правило е по-скъп.

Традиционна практика при производството на масивен паркет е готовата продукция да бъде разделяна на „качества” – I-во, II-ро или III-то. В общи линии качеството определя по-скоро външния вид на паркета, отколкото здравината или устойчивостта му.

I-во (Първо) качество

Първото качество представлява сортиран и еднороден по визия паркет, където липсват големи чепове и/или беловина, а цветността на отделните паркетини е приблизително еднаква.

II-ро (Второ) качество

Второто качество изглежда натурално. При него се допускат здрави, сраснали чепове и известно количество беловина в паркетините (разлика в нюансите на дървесината).

III-то (Трето) качество

Третото качество представлява пъстра и разноцветна дървесна настилка. В състава на паркетините се допускат големи светли и тъмни чепове, както и солидна беловина.

Ежедневните поддръжка и почистване на масивен паркет в действителност въобще не са толкова трудни, колкото битува схващането за тях. Прахосмукачка или метла, добре изцеден парцал или моп са всичко, от което се нуждаете, за да поддържате паркета си чист и красив. Задължително се избягват парочистачки, както и прекомерна употреба на вода или препарати.

За разлика от други подови настилки, масивните паркети имат едно огромно предимство! Това е възможността да бъдат рециклирани и отново да изглеждат като нови. Паркетите позволяват третиране с разнообразни лакове, байцове или масла, което осигурява почти неограничени възможности за дома или офиса.

При правилна експоатация Вашият масивен паркет има практически неограничен живот. В някои емблематични локации, например Версайския дворец край Париж, може да се наблюдава реставриран паркет в превъзходно състояние на възраст няколкостотин години.

  • Комфорт и увереност при всяко движение – с боси крака, с чехли или обувки.
  • Плътност и солидност на настилката.
  • Топлина и шумоизолация на пода.
  • Възможност за многократна реставрация и промяна на визията.
  • Неповторима красота и уют във всяко помещение.
  • Широк набор от видове, размери, фабрични покрития и екстри.
  • Изгодно съотношение цена/качество за продукт, траен във времето.
  • Огромен експлоатационен ресурс.
  • Професионален монтаж и/или реставрация от ръцете на нашите специалисти.
  • Потенциал за фигурални и геометрични изпълнения.

Методите и средствата за монтаж на масивен паркет са разнообразни. Почти всички паркети разполагат с нут и федер (жлеб и перо) за по-стабилна и устойчива сглобка. Практика е паркетините да се полагат с лепене и/или коване, като има различни техники за целта. Преди и по време на монтаж на масивен паркет нивото на влажност се следи непрекъснато, за да се избегнат нежелани деформации на дървесината.

Някои масивни паркети, освен с фабрично нанесен лак, се предлагат с всевъзможни екстри – изкуствено оцветяване или омасляване, ефект „отворена пора”, четкана повърхност, технически фаски по протежение на дъските и т.н. Характерната дебелина за подовата настилка варира между 15 и 25 мм, а най-често срещаната е 18-20 мм.

Масивните паркети могат да бъдат циклени. Цикленето спомага за изравняване височината на отделните дъски при първоначално полагане на настилката, компенсирайки евентуални неравности в основата. Освен това, то освежава и подновява износен паркет и е важна стъпка при подготовката за неговата реставрацията. Самият процес на циклене представлява шлайфане и полиране на настилката чрез последователно използване на все по-фини шкурки. След приключване, подготвеният под следва да се завърши чрез лакиране или омасляване. Освен типичните за миналото четкане, обработка с восък или вакса, в днешно време се използват полиуретанови лакове – еднокомпонентни на водна основа и двукомпонентни с химически втвърдител.

Фабрично лакираните/омаслени паркети не се нуждаят от обработка при тяхното първоначално полагане, освен за нуждите на самия монтаж. Почти всички подлежат на реставрация до тяхното оригинално състояние, когато експлоатацията го наложи.

Еспейс Паркет предлага монтаж на масивен паркет в рамките на град София. Цена: 10-20 лв./м2.

*Забележка: Обявената цена е за услугата монтаж на масивен паркет върху равен под и се определя от вида паркет и сложността на изпълнението. Консумативите, необходими за монтажа (лепило, фугатор, лак, т.н.) са за сметка на клиента и не влизат в посочената цена.

Всичко за PVC винилите

ВИНИЛ

Кратка информация
Поддръжка и живот
Предимства

Винилите (PVC) са многопластова подова настилка, изработена изцяло от синтетични материали. Състоят се от 5 пласта с разнообразна структура и функции:

1. Долен (компактен) пласт, който подсигурява хомогенността и здравината на продукта;

2. Слой от обезшумяваща пяна, благодарение на който се постига добра звукова изолация;

3. Носещ плътен слой, който не позволява промени в структурата и размерите на настилката;

4. Горен пласт от еластична пяна, даващ необходимите гъвкавост и дизайн;

5. Прозрачен слой, предпазващ от деформация и захабяване.

Поддръжката на винилите е бърза, лесна и елементарна. При ежедневното почистване е достатъчно само да забършете пода с мокра кърпа или с моп, намокрен с топла вода и препарат за почистване по Ваш избор. След измиването с вода може да подсушите с кърпа. Подходящо е използването на всякакъв тип метли и/или прахосмукачки. Устойчивостта на винилите към влага е голям плюс – не е нужно да се притеснявате от разливане на течности или остатъчна вода от почистването.
Винилните подови настилки са практичен и удобен избор както за вкъщи, така и за работното място в оживен офис или магазин. Разнообразието от класове, модели и декори ще Ви позволи да изберете визия точно по Ваш вкус. Здравината на настилката, лесната поддръжка и дългият й живот са гаранция, че ще останате доволни от избора си!

• достигат голямо разнообразие от цветове, шарки и десени;
• създават комфорт и мекота по време на ходене;
• допринасят много за изолацията на Вашия под;
• не задържат петна или отлагания, не гният и не миришат;
• монтажът и поддръжката им са бързи и лесни;
• не са чувствителни към влага в сравнение с други настилки;
• предлагат се на достъпни цени;
• имат висока износоустойчивост и дълъг живот;
• техните характеристики позволяват монтирането им почти навсякъде;

11
11
11